Aspiratie en rookdetectie
Aspiratie rookdetectie is een methode waarbij via een netwerk van aspiratiebuizen continue de luchtmonsters uit de beveiligde ruimte wordt gesampled. Rookdetectors werken minder goed door krachtige ventilatiesystemen. Doordat er meestal boven de 1 meter per seconde aanwezige luchtsnelheden zijn, presteren de rookdetectors niet optimaal. Er zijn twee manieren om dit probleem op te lossen. Allereerst is het monteren van een aspiratie systeem aan de warme lucht retourzijde boven een downflow airconditioning unit een oplossing. De tweede oplossing is het monteren van het aspiratie systeem aan de luchtuitstroom kant van een UPS-systeem.
Hoe werkt de aspiratie rookdetectie methode?
In de aspiratiebuizen zijn uitgebalanceerde gaten (in mm) aangebracht. De laser gebruikt een uiterst efficiënte centrifugaal ventilator. Deze ventilator zuigt continu de ruimte of kast aan via het leidingwerk. Dit gebeurt zonder filters, flow beperking of gevoeligheidsverlies betreffende het rookdetectiebereik van het aspiratie detectiesysteem. De laserdetector in de laserkamer is ingesteld om de rook- en roetdeeltjes in een specifiek gebied tussen de 0,01 en 10 microns te meten. Wanneer er roetdeeltjes in de computerruimte door het aspiratiesysteem zijn gemeten vindt er direct doormelding plaats.
Met deze vorm van rookdetectie wint u tijd, en kunt u de schade of branduitbreiding al in een beginstadium van een brand voorkomen worden. Aspiratiesystemen zijn dus speciaal ontworpen voor het detecteren van zeer kleine onzichtbare rookdelen, die tijdens de smeulfase van een brand vrijkomen. Denk hierbij aan het opwarmen van kabels, oververhitting van componenten, snelle temperatuurveranderingen (differentiaties) of koolstofvorming in besturingskasten.
Wat levert aspiratie rookdetectie op?
Aspiratie rookdetectiesystemen worden verder in computerruimten altijd gekoppeld aan het bedienpaneel van het blussysteem. In het bluspaneel of in de aanwezige airco kan een tijdrelais geplaatst worden. Deze zal ervoor zorgen dat bij rookdetectie de airco kortstondig uit- en inschakelt. De aspiratiedetectie fungeert dan als voordetectie. Wanneer de twee onafhankelijke rookmelders net als het aspiratiesysteem ook in alarm gaan, dan vindt er een terechte blussing plaats. Ook wordt de zuurstoftoevoer door de tijdelijke afschakeling van de airco (computair) voorkomen. Door een aspiratie rookdetectiesysteem aan het standaard rookmelder branddetectie concept te koppelen, voorkomt u een onterechte gasblussing. Dit bespaart veel kosten van bijvoorbeeld het hervullen van de bluscilinders.
Neem contact met ons op
Heeft u vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!